Na všechny čtyři!

25.07.2013 07:10

Než si Martin pořídil psa, byly pro něj mé příhody se smečkou, jako zprávy z jiné planety. Byl ale tolerantní a chápavý a věřil, že to, co mu povídám, je můj svět. Jen trochu jinej. Měl totiž kočky, což je z mého pohledu velmi pohodlný svět, a krom toho, že je milujete, vás to nijak neomezuje a nepovinuje k dalším činnostem.

Když máte kočky doma, povinnosti máte, ale venku u domu? Když jim nedáte nažrat vy, postarají se o sebe, když je nepohladíte vy, postarají se o to u jiných… Jsou jiné.

Dnes po dvou letech, co má Martin psa, vím, že konečně porozuměl všemu, co jsem mu tehdy říkala. Mít psa je jinej svět. Po pár letech zjistíte, že krom toho, že vnímáte nově přírodu a vše kolem, přistupujete i jinak k lidem. My postižení k nim nejprve čucháme, a když nás někdo očůrává, tak to jasně vnímáme. Dříve (bez psů) jsem podobné akce lidí vnímala jen na půl, prostě to někdo zkouší a čeká na reakci. Ale převedeno na psy a na lidské archetypální chování tohle znamená – mám tě v hrsti, jasně do tebe vidím a tohle je moje (území)! Díky psům dnes vím, že lidi nepřečůráš. (Vlastně spíš by bylo přesné říci – Život neochčiješ!) Ale vědí to i oni sami? Málokdo. Stejně jako psové žijí lidi různě a mají mnohotvárný život a svět. A nic z toho nelze paušalizovat a zavádět. Každá situace jasně vychází ze sociálního chování, které utvářelo mnoho minulých a vyzkoušených stavů. A to, že stále jedete v jednom modelu? Mezi námi, když funguje, proč ne, pokračujte, ale pokud vás vždy položí na všechny čtyři… jděte od toho. Ono je to chvíli fajn, nejprve to vypadá, že si hrajete a psi mají pocit, že k nim máte blíž apod. Ale mezi lidma to na čtyřech nedáte!

Z Martina je dnes pejskař kovanej, vidí svět jinak… Možná i skončil na všech čtyřech, aby si ten pohled na svět vyzkoušel… nevím… Ale z toho, jak dnes popisuje a vnímá svět, vidím, že vše bere jinak. A mé doporučení? Padejte na všechny čtyři! Jen né vždycky, když vás něco složí. Prostě si jen se svými psy hrajte… stejně tak, jako si život hraje s vámi…