Vůdce smečky: Demokraticky nebo silou? Jsme národ pitbullů nebo loveckých plemen? Najděte se…

30.01.2013 13:49

 

U psí smečky funguje komunikace podobně jako u lidí. Socializují se jak v rámci smečky domácí (páníčci), tak i v rámci smečky venčící. Místo médií si čtou psaníčka na sloupech, plotech a nárožích, ale na rozdíl od lidí komunikují více přímo. Když spolu psi mají problém, ihned si ho řeknou. A pravda někdy drsněji než lidé. Pokud jim do „říkání“ nikdo nevstoupí, mají ihned jasno, jak bude vše fungovat dál. Naopak pokud mezi sebou nemají problém vyřešen a „vyřeknut“, vrací se k němu opakovaně. Stejně jako lidé…

Ono je to chování také dost podobné. Každá rasa psí, stejně jako lidská, chování jednak dědí (pudy či lovecké předpoklady) a pak má chování naučené (které se učí opakováním). S námi i s ostatními psy komunikují psi za pomoci signálů. A obecně platí, že čím víc jich pochopíte a poznáte, tím lépe pro vás i vašeho miláčka. Kombinací všeho je sociální chování – u psů a mnohých lidí často velký oříšek. Protože výhodu má vždy ten, kdo v něm umí „chodit“ a číst. A ruku na srdce, kolik z nás toto umění skutečně ovládá i v lidské říši? :)

Obě rasy (psí i lidská) mají další společný rys – obě si vybírají vůdce smečky. Toho, kdo bude „alfa“. Výběr vůdce je vždy „boj“ – psychický (rituály), slovní (štěkání) i fyzický (bitka). A nutno říci, že na rozdíl od lidí v tom psi mají obvykle šťastnější packu.

Vše je snadné. Nemusíte být mistři světa, nemusíte mít IQ machra… stačí jen sledovat, vnímat a pozorovat. Pamatujte vždy na to, že v žádné smečce nikdy nepanuje BEZVLÁDÍ! S jedním psem máte vyhráno, protože pokud nepochybíte, jste pro něj v pozici superšéfa. Se dvěma psy už máte smečku a určuje se hierarchie…  Psi mezi sebou, psi s vámi či proti vám. :) U dvou psů jste pomocníkem při tvorbě hierarchie a věřte, že silou jí nikdy nedosáhnete, protože u psů je vše otázkou rituálů. (Ostatně i u lidí, my jen rychle zapomínáme…)

Obecně platí, že:

• Byste měli být vůdcem, nikoli pánem či diktátorem.

• „Alfa“ nikdy neznamená dominantní!

• Abyste byli „alfa“, musíte mít pod kontrolou ZDROJE! (Pokud jste dostatečně aktivní při řízení toho, co pes chce, pak jste podle definice alfa vůdcem VY.)

• „Alfa“ vládnou benevolentně. (Jsou si tak jisti svou pozicí ve smečce, že nemají za potřebí, snižovat se k tomu, aby neustále něco dokazovali.) Buďte tedy benevolentní.

• Pouze menšina psů dosáhne ve smečce postavení „alfa“ pomocí násilí. (Ti, co to zkusí, smečka rychle sesadí. Protože mezi námi, kdo by měl rád diktátory!)

• Pokud se vaši psi perou, či lidé kolem sebe kopou, vězte, že jde o středně postavená zvířata (lidi), která si nejsou jistá svou pozicí ve smečce a chtějí se povýšit nad ostatní středně zařazené. Navíc se psi perou nejčastěji důsledkem špatné socializace a díky sdružování sociálně nepřipravených dospělých jedinců.

•Naopak pokud se neperou, jde o nízko postavená zvířata, která se vyhýbají konfliktům, protože vědí, že by prohrála. Znají své postavení a přijímají ho.

Lovecká plemena mají v rámci hierarchie smečky velkou výhodu. Část jejich sociálního chování pochází z dědičných indispozic daného plemene. Ostatní rasy psů musíte sledovat, abyste principy jejich sociálního chování pochopili a následně je jako „alfa“ aplikovali.

 

A teď si ty psí principy smečky převeďte na sebe. Jak jste na tom? :)

Přeji vám, ať jste alfa.