Čí je hloupý pes?

16.11.2012 10:34

O bíglech jsem toho za 13 let, co je chovám (spíš si hřeju hady na prsou), slyšela mnohé. Jen namátkou hlášky z ulice – Vy je máte bez vodítka? Vždyť zdrhají? (Ano mám, vedu je k tomu od mala.) No to my ho odmala máme na vodítku, aby nezdrhal, víte? (Vím, strašně mu tím škodíte, víte?) Opravdu?

Nebo – Ty máš bígly jo? Vždyť jsou to úplně blbý psi? (Jak blbý?) No, neposlouchají, zdrhají, a při tom neslyší a nevidí? (No, jasně, když chytnou stopu, jedou po čuchu a neslyší a nevidí, to je jasný.) No prostě jsou blbý!!!

Je na tom kus pravdy nebo ne? Vezmu-li to absolutně, pak je blbý pes každý, který neposlouchá. Každý, který neustále opakuje ty samé průsery (rvačky, zdrhání, neposlušnost). Ale je opravdu BLBÝ ten, koho nikdo nikdy nic nenaučil? Nebo je blbý ten, kdo jej to naučit mohl, ale neměl na to? A teď babo raď!

Tak já vám tedy poradím.:) Jste-li hloupý majitel hloupého psa, nečtěte dál tyto řádky. Nepomohou vám. Jsi-li hloupý pes hloupého páníčka, je mi líto, že neumíš číst.

Jak na to:

• Nejprve se ujistěte, jakého máte psa. Zda hloupého, či chytrého. A nehledejte to proboha v příručkách a statistikách o chytrosti psů, protože když nemáte pudla apod., odpověď tam nenajdete. Stejně jako informaci, podle jakých parametrů se tento průzkum dělal.

• Máte-li selský rozum, stačí vám jediný ukazatel. Zjistěte, zda u vás platí pravidlo, že hloupý pes opakuje stále ty samé naschvály, zatímco chytrý pes si vymýšlí neustále nové.

• Odpověď: Stále samé? Pokud zní ano, nepomohu vám… zatím.

• Odpověď: Nové a nové? Pokud zní ano, vítejte v klubu majitelů chytrých psů!!!